O kreativnosti

Svako ima kreativni potencijal i svako može da otkrije ,,svoj kreativni potencijal“. Obično nismo svesni svog potencijala, niti nas okruženje podstiče da budemo drugačiji.
Kreativna inteligencija može biti veličanstvena i može stvoriti svetski čuveno umetničko delo, a može biti i obična da pomoću nje može da se reši najobičniji problem. Kreativna inteligencija pokazuje kako doživljavamo svet oko sebe. Od nje zavisi način na koji nešto radimo i ishod ili postignut rezultat. Neki postupak se može smatrati kreativnim ako uključuje novi ili jedinstveni pristup i ako su postignuti rezultati korisni i prihvatljivi.

Kreativna inteligencija se razlikuje od onoga što se, inače, smatra opštom inteligencijom. Kreativnost se usredsređuje na to kako razmišljamo i našu snažnu želju da napravimo nešto novo ili drugačije. Trenutno se smatra da opšta inteligencija podrazumeva neke tipove kreativnosti, ali ne sve.

Sa druge strane, kreativna inteligencija je ekspanzivna, inovativna, domišljata, spontana, smela, nezadrživa, sanjalačka, imaginativna, nepredvidljiva, revolucionarna i slobodnog duha. Opšta inteligencija, koja se obično iskazuje koeficijentom inteligencije karakteristična je po tome što je fokusirana, disciplinovana, logična, ograničena, prizemna, realistična, praktična, trezvena, pouzdana i konzervativna. Oba pristupa oslanjaju se na to kao ljudi doživljavaju svet, kako reaguju na razne potrebe i izazove i da li su spremni da rizikuju. Studijom sprovedenom na Institutu za proučavanje ličnosti ustanovljeno je da kod osoba čiji IQ iznosi 120 ili više opšta inteligencija nije faktor koji bitno doprinosi kreativnosti. Ovom studijom je utvrđeno da je ključni element kreativnosti MOTIVACIJA.

Um koji se protegne da bi osmislio novu ideju nikada se ne vraća u prvobitnu dimenziju.

Oliver Vendel Holms(Kreativna inteligencija, Alan Dž. Rou)

Advertisements

2 comments on “O kreativnosti

    • No, it doesn’t have an English version, because this blog was made as school project, and since project was finished, blog hasn’t been updated.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s